استفاده کردن از ضدآفتابها چه از نوع رنگی و یا بی رنگ آنها، برای محافظت از پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید یکی از نیازهای مهم پوستی هر فردی است. اما یکی از شایعاتی که این روزها زیاد دربارهی کرمهای ضدآفتاب رنگی شنیده می شود، این است که آیا ضدآفتاب رنگی باعث ایجاد لک میشود؟ البته این شایعات درست نیست و کرمهای ضدآفتاب رنگی نمی توانند روی پوست شما لک ایجاد کنند.
در واقع هدف از ساخت این کرمها محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی، لکههای پوستی و پیری زودرس است. بنابراین به این شایعات توجهی نکنید و با توجه به نوع پوست خود یک اقدام به انتخاب و خرید کرم ضد آفتاب کنید که SPF آن بالاتر از ۳۰% است تا به این صورت بتوانید از پوستتان در برابر اشعههای ماوراء بنفش UVB و UVA خورشید، محافظت کنید.
ضدآفتاب رنگی با ضدآفتاب بدون رنگ چه تفاوتی دارد؟
ضدآفتابها محصولاتی عالی هستند که با ترکیبات شیمیایی یا مینرال فرموله شده و حاوی فاکتورهای محافظتی SPF می باشند. از این رو به خوبی می توانند از پوست در برابر آسیبهای ناشی از اشعههای مضر خورشید محافظت نمایند. اما این محصولات در دو نوع تولید می شوند.
نوع بی رنگ ضدآفتابها هیچ گونه رنگدانهای ندارند و پس از استفاده و پخش شدن بر روی پوست کاملا محو می شوند. اما در مقابل، ضدآفتابهای رنگی حاوی رنگدانههای کرم پودری و رنگی مختلفی هستند که در کنار ارائهی اثرات محافظتی، قدرت پوشانندگی عیوب و تیرگیهای پوست افراد را نیز دارند.
به همین خاطر میتوان گفت که مکانیزم دفاعی تمام ضدآفتابهای رنگی و بی رنگ بر روی پوست افراد یکسان است. تنها تفاوت آنها در داشتن رنگدانه و پیگمنت می باشد. اگر می خواهید بیشتر با تفاوت های ضدآفتاب رنگی با ضدآفتاب بدون رنگ آشنا شوید می توانید به مطلب ضد آفتاب بیرنگ بهتر است یا رنگی؟ مراجعه کنید.
آیا ضدآفتاب رنگی باعث لک پوستی میشود؟
خیر ضدآفتاب رنگی هیچ ارتباطی با ایجاد لک پوستی ندارد و در واقع کار ضدآفتاب جلوگیری از همین لک هاست نه ایجاد آن. اگر پوست شما بر اثر زدن ضدآفتاب رنگی دچار لک شه است احتمالاً دلایل دیگری ممکن است در این مورد تاثیرگذار باشند. برخی از دلایل ممکن عبارتند از:
عوامل خارجی
چندین عوامل خارجی وجود دارد که باعث ایجاد لک میشوند، برخی از آنها شامل موارد زیر میشوند:
آسیب: آسیبهای پوستی ناشی از بریدگی، کبودی، روشهای نامناسب حذف مو و کرمهای موبر میتواند منجر به واکنشهای التهابی در پوست شود. این امر باعث افزایش تولید ملانین میشود که امکان بروز هایپرپیگمانتاسیون را افزایش میدهد.
آلرژی: درماتیت تماسی در پاسخ به آلرژنهای موجود در لوازم آرایشی، رنگ مو و غیره
داروها: عوارض جانبی برخی داروها مانند آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین یا داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی میتواند باعث ایجاد رنگدانههای ناخواسته در پوست شود.
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید: نورهای مضر خورشیدی که به ما میرسد حاوی پرتوهای فرابنفش موجهای بلند UVA و موج کوتاه UVB است. اشعههای UVA میتواند به عمق پوست برسد و باعث تولید بیش از حد ملانین شود.
عوامل داخلی
برخی از عوامل داخلی عبارتند از:
نوسانات هورمونی: عدم تعادل هورمونی ناشی از افزایش سطح استروژنها و پروژسترونها در بدن میتوانند باعث ایجاد رنگدانههایی به نام ملاسما شوند. نوسانات هورمونی معمولاً در اثر قرصهای ضد بارداری یا بارداری ایجاد میشوند.
عوامل ارثی: این یکی از عوامل اصلی موثر بر ایجاد لک روی پوست است. به عنوان مثال، لکههای رنگدانهای به نام لنتیژین که در برخی از نواحی پوست که در معرض نور آفتاب قرار دارند ایجاد میشوند، معمولا با سندرمهای چند سیستمی ارثی مرتبط هستند.
بیماری: بیماریهای غدد درونریز و برخی دیگر مانند بیماری آدیسون بر سطوح هورمونها در بدن تأثیر میگذارند که منجر به تولید ملانین و رنگدانههای پوست میشود.
آیا کرم ضدآفتاب رنگی برای پوست مضر است؟
کرم ضدآفتاب رنگی نه تنها برای پوست ضرر ندارد، بلکه می تواند علاوه بر محافظت از در برابر اشعه UVB و UVA، رنگ پوست شما را یکنواخت کند و به جای محصولات آرایشی هم به کار رود.
این روزها که به خاطر آسیب دیدن لایه اوزون اشعههای مضر خورشید به راحتی وارد جو زمین می شوند، داشتن یک سپر محافظ مانند کرم ضدآفتاب رنگی بسیار مفید است. اگر به دنبال ضد آفتاب رنگی برای محافظت از پوست خود در برابر آفتاب هستید ضد آفتاب ایزدین رنگی لایت فیوژن واتر می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد که یکی از باکیفیت ترین ضد آفتاب رنگی موجود در بازار است. ضد آفتاب رنگی لایت ایزدین بر پایه آب بوده و به سرعت جذب خواهد شد. این محصول بافت سبک و رنگی دارد که قادر بوده نقص های پوست را بپوشاند و ناهماهنگی های تناژ پوست را تا حدودی اصلاح نماید.
نکات مهم در استفاده از ضدآفتاب
نکات مهمی وجود دارد که هنگام استفاده از ضدآفتاب حتما باید به آنها توجه ویژهایی داشته باشید.
- توصیه میشود که هم ضدآفتابهای رنگی و هم ضدآفتابهای بدون رنگ را در پایان روز حتما از روی صورت خود پاک کنید. این پاکسازی میتواند با ژل شستشوی صورت ، صابون و پاککنندهی آرایش صورت انجام شود. اگر این کار را پشت گوش بیاندازید، احتمال بروز جوش و حساسیت وجود دارد.
- ضدآفتاب خود را در طول روز چندبار تمدید کنید. بسته به نوع فعالیتی که انجام میدهید و میزان حضور شما زیر نور مستقیم خورشید، نیاز به تمدید کرم ضدآفتاب خود دارید. در غیراینصورت کرم ضدآفتاب توان محافظت از پوست شما را در مقابل آفتاب ندارد که نتیجهی آن آفتابسوختگی ، جوش و ایجاد لک روی صورتتان است.
- مقدار مناسبی از ضدآفتاب را روی پوست صورت خود پخش کنید. خیلی از افراد مقدار کمی از ضدآفتاب را روی پوست خود میمالند؛ درنتیجه قسمتهایی از پوست به درستی پوشش داده نمیشوند. پوشش ضعیف پوست توسط کرم ضدآفتاب رنگی یا بدون رنگ، باعث برخورد مستقیم اشعههای خورشید با پوست شده و باعث جوش، آکنه، آفتابسوختگی و لک میشود.
- از کرم با SPF مناسب پوست خود استفاده کنید. بالا بودن SPF هیچ ارتباطی با کیفیت کرم ضدآفتاب ندارد. درصورت استفاده بیمورد از کرم ضدآفتاب با اس پی اف بالا، کرم به خوبی روی پوست شما پخش نمیشود و میزان محافظت از پوست در برابر اشعه خورشید کاهش پیدا میکند.
در این مطلب، به این نتیجه رسیدیم که ضدآفتاب (چه رنگی و چه معمولی) نه تنها لک ایجاد نمیکند، بلکه در درمان آن نیز نقش دارد. در نهایت، اینکه کرمهای ضدآفتاب رنگی گزینهی خوبی برای شما هستند یا خیر، کاملا به نیازها و ترجیحات خودتان بستگی دارد.
کرمهای ضدآفتاب رنگی میتوانند به کنترل درخشندگی پوست و تولید چربیهای تولید شده کمک کنند و در عین حال محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید را نیز فراهم سازند. اگر پوست چرب یا مستعد آکنه دارید، مهم است که محصولی را انتخاب کنید که غیر کومدونزا و بدون چربی باشد تا از تشدید جوش جلوگیری شود.